Библиотекарско здружение на Република Северна Македонија

Реализиран проектот „Аудиокнигите достапни до читателите“ – Библиотека Гоце Делчев, Велес

Во медијатеката на библиотеката „Гоце Делчев“ во Велес, се одржа работилница на тема „Аудиокнигите достапни до читателите“, проект на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес во соработка со Библиотекарското здружение на Република Северна Македонија, поддржано од Министерството за култура на РСМ. Предавачи за темата, важноста и начинот на набавка и стручниот внес и обработка на...

Републички натпревар Млади библиотекари 2024

На 21.5.2024 година со почеток во 11.00 часот, ќе се одржи Републичкиот натпревар Млади библиотекари. Домаќин на натпреварот е Библиотеката ,,Тане Георгиевски” – Куманово.

Четврта меѓународна конференција на библиотекари „Примената на вештачката интелигенција во библиотекарството: предизвици и можности“

На 16-17 мај, во Дојран, Библиотекарското здружение на Република Северна Македонија организира Меѓународна конференција „Примената на вештачката интелигенција во библиотекарството: предизвици и можности“. Оваа година БЗМ слави и 75 години од неговото постоење. Подолу може да ја видите програмата:

Иницијатива за поттикнување на љубовта кон читањето кај децата

Вовед Во светлината на последните резултати од тестирањето на PISA (Programme for International Student Assessment), кои покажаа поразителни резултати во Македонија во поглед на читањето со разбирање, станува јасно дека постои потреба за посветување на посебно внимание кон поттикнување на желбата за читање кај децата. Читањето не е само вештина, туку клучен елемент во...

Повик за избор на работни тела за изготвување на акти што произлегуваат од новиот Статут на БЗМ

Почитувани, За потребата од изготвување на акти што произлегуваат од новиот Статут на Здружението, отвораме Повик за пријавување на кандидати коишто ќе се вклучат во работни тела за горенаведената потреба. Повикот трае 15 дена од неговото објавување на веб-страницата на БЗМ. Ве молиме вашето пријавување заедно со ваша биографија (со вклучено искуство во изготвување...

Се изгласа новиот Статут на Здружението

На вчерашното Собрание на БЗМ коешто се одржа во Центарот за конференции и студии во НУ НУБ „Св. Климент Охридски”- Скопје со почеток во 11 часот, со еден воздржан и останатите за, се изгласа новиот Статут на Здружението којшто по постапката во Централниот регистар ќе биде објавен на оваа веб-страница. За изработката на овој...

Закажан е датум за одржување на Републичкиот натпревар ,,Млади библиотекари”

Почитувани, Извршниот одбор на БЗМ ве известува дека Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“ ќе се одржи на 21 мај 2024 година во 12.00 часот, а домаќин на овој настан е Библиотеката „Тане Георгиевски” – Куманово. Ве молиме, записниците од одржаните Општински натпревари да ги доставите најдоцна до 10 мај 2024 година на bzmnunub@gmail.com Срдечно, д-р...

Усогласен е Предлог-статутот на БЗМ

По одржаниот состанок на Извршниот одбор заедно со Комисијата за измени и дополнувања на Статутот на БЗМ, Ви го претставуваме усогласениот текст, кој на 13 февруари од 11 часот во ЦКС во НУ НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје ќе биде ставен на гласање. Со почит, ИО на БЗМ

Повик за трудови за 2024 година

Почитувани, Библиотекарското здружение на Македонија по одржаниот состанок на Извршниот одбор донесе одлука да објави Повик за трудови за 2024 година. Насловите на трудовите се: Во прилог на оваа објава е Упатството за авторите што ќе го најдете на следнава врска https://bzm.mk/bibliotekarstvo-upatstvo-za-avtori/ СЕ ЗАМОЛУВААТ АВТОРИТЕ НА ТРУДОВИТЕ ДО 1 МАРТ 2024 ГОДИНА ВО ЦЕЛОСТ...