Библиотекарско здружение на Република Северна Македонија

Усогласен е Предлог-статутот на БЗМ

По одржаниот состанок на Извршниот одбор заедно со Комисијата за измени и дополнувања на Статутот на БЗМ, Ви го претставуваме усогласениот текст, кој на 13 февруари од 11 часот во ЦКС во НУ НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје ќе биде ставен на гласање. Со почит, ИО на БЗМ

Повик за трудови за 2024 година

Почитувани, Библиотекарското здружение на Македонија по одржаниот состанок на Извршниот одбор донесе одлука да објави Повик за трудови за 2024 година. Насловите на трудовите се: Во прилог на оваа објава е Упатството за авторите што ќе го најдете на следнава врска https://bzm.mk/bibliotekarstvo-upatstvo-za-avtori/ СЕ ЗАМОЛУВААТ АВТОРИТЕ НА ТРУДОВИТЕ ДО 1 МАРТ 2024 ГОДИНА ВО ЦЕЛОСТ...

Датуми поврзани со Предлог-статутот на БЗМ

Почитувани членови на БЗМ, Библиотекарското здружение на Македонија по одржаниот состанок на Извршниот одбор ги заклучи следниве датуми поврзани со Предлог-статутот на БЗМ 15 јануари – краен термин за поднесување забелешки за Предлог-статутот. 1 февруари – комисијата во состав: Јовица Никчевски, Наум Ѓоршовски и новоизбраниот член Јелена Петровска (по претходно изземање на членот Гордана...

Доделени признанијата за Библиотека на годината за 2023 година

Комисијата за доделување на признанието „Библиотека на годината“, во состав: Иво Митев, Елмедина Абдулахи, Бети Лазеска-Симоноска, Билјана Аџиовска-Панџарова и Јана Михајловска, работејќи според насоките на Правилникот за доделување на признанието „Библиотека на годината“ и следејќи ги Критериумите за вреднување / проценување на посебноста за доделување на признанието „Библиотека на годината“ заклучија дека врз основа на материјалите...

49. Годишно Собрание на БЗМ

Почитувани членови на БЗМ, Денес, во Центарот за конференции и студии во НУ НУБ Св. Климент Охридски” – Скопје, со почеток во 10.30 часот се одржа редовното 49. Годишно Собрание на Библиотекарско здружение на Македонија ( БЗМ). Темата за дискусии на оваа средба на Собранието беше: „Како до подобри услови во библиотеките и до подобра...

Се одржа 22. Републички натпревар Млади библиотекари

На 12 мај 2023 година во Библиотеката „Искра“ во Кочани се одржа 22. Републички натпревар Млади библиотекари во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. На натпреварот учество зедоа 26 ученици од 24 основни училишта ширум државата. Комисијата во состав: Гордана Ѓеоргиевска-Неделковски , Билјана Огненовска и Себахате Ибраими како и член од домаќинот и член...

ПРОМОЦИЈА – Упатство за нормативна контрола на лични имиња на автори

На 3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари, што се одржа на 27 и 28 април 2023 год. во Охрид, беше промовирана публикацијата “Упатство за нормативна контрола на лични имиња на автори” од авторките Валентина Дојчиновска-Илиоска и Јелисавета Костадинова. Промотор беше Јелена Петровска, која истакна дека овој прирачник е многу значаен за библиотекарската пракса во...

3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари

Во организација на Библиотекарско здружение на Македонија, на 27 и 28 април 2023 год. во Охрид, се одржа 3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари во амфитеатарот на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“. На неа учествуваа излагачи од земјава и регионот (Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Унгарија итн.), а како...

КОНКУРС за доделување на наградата „Климентова повелбa за животно дело“ за 2022 година

Наградата ја доделува Библиотекарското здружение на Македонија – Скопје за особени резултати од пошироко значење за развојот и афирмацијата на библиотечната дејност во Република Северна Македонија врз основа на Статутот на БЗМ и Правилникот за доделување на наградата. ИO на БЗМ по предлог на Комисијата за доделување на наградата распишува Конкурс со следните услови:...

Повик за избор на „Библиотека на годината 2022“

Се распишува јавен повик за избор на „Библиотека на годината“. Молбите со пропратната документација се доставуваат до Комисијата за доделување на наградата „Библиотека на годината“ (Бул. „Гоце Делчев“ бр.6, 1000 Скопје), најдоцна до 18. 11. 2022 година и на мејл адресата на Здружението bzmnunub@gmail.com Критериуми за вреднување / проценување на совршеноста за доделување на...