Категорија: Новости

Меѓународна конференција на библиотекари 2024

На 16 и на 17 мај се одржа 4. меѓународна конференција на библиотекари насловена како „Примената на вештачката интелигенција во библиотекарството: предизвици и можности“. Оваа конференција, е во целост поддржана од Министерството за култура како проект од национален интерес во културата за 2024 година.   Оваа година се заокружија 75 години од основањето на...

Северна Македонија, дел од Светската мапа на библиотеки на ИФЛА

Северна Македонија e дел од Светската мапа на библиотеки на ИФЛА. Во прилог е врската https://librarymap.ifla.org/datacontrib…/North%20Macedonia. Меѓународната федерација на библиотечни здруженија и институции (IFLA) стои како светилник на соработка и иновации во рамките на глобалната библиотечна и информативна заедница. Со богата историја која опфаќа речиси еден век, ИФЛА служи како обединувачка сила, поврзувајќи ги...

Реализиран проектот „Аудиокнигите достапни до читателите“ – Библиотека Гоце Делчев, Велес

Во медијатеката на библиотеката „Гоце Делчев“ во Велес, се одржа работилница на тема „Аудиокнигите достапни до читателите“, проект на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес во соработка со Библиотекарското здружение на Република Северна Македонија, поддржано од Министерството за култура на РСМ. Предавачи за темата, важноста и начинот на набавка и стручниот внес и обработка на...

Републички натпревар Млади библиотекари 2024

На 21.5.2024 година со почеток во 11.00 часот, ќе се одржи Републичкиот натпревар Млади библиотекари. Домаќин на натпреварот е Библиотеката ,,Тане Георгиевски” – Куманово.

Се изгласа новиот Статут на Здружението

На вчерашното Собрание на БЗМ коешто се одржа во Центарот за конференции и студии во НУ НУБ „Св. Климент Охридски”- Скопје со почеток во 11 часот, со еден воздржан и останатите за, се изгласа новиот Статут на Здружението којшто по постапката во Централниот регистар ќе биде објавен на оваа веб-страница. За изработката на овој...

Закажан е датум за одржување на Републичкиот натпревар ,,Млади библиотекари”

Почитувани, Извршниот одбор на БЗМ ве известува дека Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“ ќе се одржи на 21 мај 2024 година во 12.00 часот, а домаќин на овој настан е Библиотеката „Тане Георгиевски” – Куманово. Ве молиме, записниците од одржаните Општински натпревари да ги доставите најдоцна до 10 мај 2024 година на bzmnunub@gmail.com Срдечно, д-р...

Усогласен е Предлог-статутот на БЗМ

По одржаниот состанок на Извршниот одбор заедно со Комисијата за измени и дополнувања на Статутот на БЗМ, Ви го претставуваме усогласениот текст, кој на 13 февруари од 11 часот во ЦКС во НУ НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје ќе биде ставен на гласање. Со почит, ИО на БЗМ

Датуми поврзани со Предлог-статутот на БЗМ

Почитувани членови на БЗМ, Библиотекарското здружение на Македонија по одржаниот состанок на Извршниот одбор ги заклучи следниве датуми поврзани со Предлог-статутот на БЗМ 15 јануари – краен термин за поднесување забелешки за Предлог-статутот. 1 февруари – комисијата во состав: Јовица Никчевски, Наум Ѓоршовски и новоизбраниот член Јелена Петровска (по претходно изземање на членот Гордана...