Автор: БЗМ

49. Годишно Собрание на БЗМ

Почитувани членови на БЗМ, Денес, во Центарот за конференции и студии во НУ НУБ Св. Климент Охридски” – Скопје, со почеток во 10.30 часот се одржа редовното 49. Годишно Собрание на Библиотекарско здружение на Македонија ( БЗМ). Темата за дискусии на оваа средба на Собранието беше: „Како до подобри услови во библиотеките и до подобра...

Се одржа 22. Републички натпревар Млади библиотекари

На 12 мај 2023 година во Библиотеката „Искра“ во Кочани се одржа 22. Републички натпревар Млади библиотекари во организација на Библиотекарското здружение на Македонија. На натпреварот учество зедоа 26 ученици од 24 основни училишта ширум државата. Комисијата во состав: Гордана Ѓеоргиевска-Неделковски , Билјана Огненовска и Себахате Ибраими како и член од домаќинот и член...

ПРОМОЦИЈА – Упатство за нормативна контрола на лични имиња на автори

На 3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари, што се одржа на 27 и 28 април 2023 год. во Охрид, беше промовирана публикацијата “Упатство за нормативна контрола на лични имиња на автори” од авторките Валентина Дојчиновска-Илиоска и Јелисавета Костадинова. Промотор беше Јелена Петровска, која истакна дека овој прирачник е многу значаен за библиотекарската пракса во...

3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари

Во организација на Библиотекарско здружение на Македонија, на 27 и 28 април 2023 год. во Охрид, се одржа 3. Mеѓународна научна конференција на библиотекари во амфитеатарот на Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“. На неа учествуваа излагачи од земјава и регионот (Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Унгарија итн.), а како...

КОНКУРС за доделување на наградата „Климентова повелбa за животно дело“ за 2022 година

Наградата ја доделува Библиотекарското здружение на Македонија – Скопје за особени резултати од пошироко значење за развојот и афирмацијата на библиотечната дејност во Република Северна Македонија врз основа на Статутот на БЗМ и Правилникот за доделување на наградата. ИO на БЗМ по предлог на Комисијата за доделување на наградата распишува Конкурс со следните услови:...

ПОВИК ЗА ИЗБОР на „Библиотека на годината 2022“

Се распишува јавен повик за избор на „Библиотека на годината“. Молбите со пропратната документација се доставуваат до Комисијата за доделување на наградата „Библиотека на годината“ (Бул. „Гоце Делчев“ бр.6, 1000 Скопје), најдоцна до 18. 11. 2022 година и на мејл адресата на Здружението bzmnunub@gmail.com Критериуми за вреднување / проценување на совршеноста за доделување на...

ИЗВЕСТУВАЊЕ за Изборното собрание на БЗМ

Почитувани членки на БЗМ, Извршниот одбор на Библиотекарското здружение на Македонија го закажа Изборното собрание на БЗМ на 28 септември (среда) со почеток од 11.00 часот во Центарот за конференции и студии во НУБ „Свети Климент Охридски“ – Скопје. До сите членки испратено е известување и Дневен ред со можност за Ваши дополнувања кои...

Се одржа 21. Републички натпревар Млади библиотекари

На 20 мај 2022 година во просториите на НУУБ „Григор Прличев“ – Охрид се одржа 21. Републички натпревар Млади библиотекари. На натреварот учество зедоа 20 ученици од 19 основни училишта ширум државата. Комисијата во состав: Андријана Апостоловска, Лили Бошевска и Сабије Мустафа како и член од домаќинот и член од менторите, го спроведоа тестирањето...

Датум на одржување на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Почитувани членки на БЗМ, Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“ ќе се одржи на 20 мај 2022 година (петок) во НУБ „Григор Прличев“ – Охрид со почеток од 12.00 часот.